Pekařská 16 je plně obsazena. Většinu budovy si pronajme ministerstvo

Realitní fond INVESTIKA, který je českou a slovenskou jedničkou mezi nebankovními retailovými nemovitostními fondy, plně obsadil část svého kancelářského komplexu Pekařská v Praze 5. Prémiové kancelářské prostory si nejméně na příštích sedm let pronajalo Ministerstvo vnitra.

Kanceláře v budově Pekařská 16 v Praze 5 o celkové ploše 3 518 m2 od letošního srpna obsadí Správa uprchlických zařízení Ministerstva vnitra. V květnu podepsaná smlouva navíc umožňuje prodloužení nájmu po roce 2030 až o dalších šest let. Ministerstvo vnitra se tímto zařazuje do portfolia téměř 350 nájemců nemovitostí, které jsou součástí majetku realitního fondu INVESTIKA v hodnotě přes 17 miliard korun.

„Smlouva s Ministerstvem vnitra skvěle zapadá do naší strategie obsazovat nemovitosti v majetku fondu INVESTIKA bonitními nájemci z různých odvětví, a to na základě dlouhodobých smluv. Výnosy fondu jsou i díky tomu stabilní a jsou schopny dobře odolávat ekonomickým a tržním výkyvům,“ uvedl portfolio manažer fondu INVESTIKA Václav Kovář. „Právě v dnešní ekonomicky volatilní době je tak realitní fond INVESTIKA pro investory ideální volbou.“

Pekařská 16 jednou ze dvou kancelářských budov komplexu Pekařská Office Park, který se nachází ve vyhledávané komerční a rezidenční lokalitě městské části Praha 5 v okolí stanice metra Nové Butovice. Komplex, který se v roce 2016 stal vůbec první akvizicí fondu, nabízí prémiové kancelářské prostory s pronajímatelnou plochou zhruba 8 000 m2. Součástí objektu je rovněž 171 parkovacích míst a restaurace v přízemí.

Sedmiletý kontrakt s Ministerstvem vnitra má příznivý dopad na důležitý ukazatel, tzv. WAULT celého komplexu Pekařská, který díky smlouvě vzrostl na 4,69 roku z předchozích 3,14 roku. WAULT, tj. vážený průměr zůstatkové délky nájemních smluv, ukazuje, kolik let v průměru zbývá do vypršení platnosti všech nájemních smluv. Čím je hodnota vyšší, tím jsou budoucí příjmy fondu předvídatelnější a jistější. Kanceláře se typicky pronajímají na 3–5 let.

Ke konci dubna 2023 činil 12měsíční výnos fondu INVESTIKA 7,06 %, což je výrazně nad jeho dlouhodobým cílovým výnosem 4–6 % ročně. Od začátku svého fungování v roce 2015 zhodnotil realitní fond INVESTIKA finanční prostředky svých klientů již o 46 %. Klientská základna fondu vzrostla k 30. 4. 2023 na 60 tisíc investorů, kteří do fondu vložili 15 miliard korun.