INVESTIKA realitní fond významně posiluje v Polsku

Praha, 7. listopadu 2022 - Do portfolia INVESTIKA realitního fondu přibyl kancelářský komplex Office Park Łużycka v polské Gdyni. Největší nebankovní retailový realitní fond v Česku a na Slovensku koupí pěti budov o celkové pronajímatelné ploše přesahující 27 tisíc metrů čtverečních navázal na červnovou akvizici administrativního areálu Tensor ležícího v těsném sousedství Office Park Łużycka. „Łużycka pro nás představovala skvělou příležitost k rozšíření našeho portfolia v rámci již čtyř evropských zemí o kvalitní nemovitosti v jedné z nejatraktivnějších lokalit Polska, kterou již navíc dobře známe. Oba areály plánujeme do budoucna provozovat jako jeden kampus a využít tak synergií v oblasti správy budov i služeb pro nájemce,“ uvedl portfolio manažer INVESTIKA realitního fondu Václav Kovář. Akvizici fond dokončil společně s lucemburskou private equity společností BUD HOLDINGS SA. Kupní cenu smluvní strany nezveřejnily.

Obchodně-administrativní čtvrť Gdyně, kde se areál nachází, se vyznačuje vynikající dopravní dostupností veřejnou i individuální dopravou a strategicky výhodnou polohou v rychle se rozvíjející oblasti Tricity. Region tvořený městy Gdyně, Gdaňsk a Sopoty je podle průzkumů v současnosti nejžádanějším místem pro život v Polsku s kupní silou o více než 20 % nad celostátním  průměrem.  Zároveň  jde o jeden z pěti nejatraktivnějších regionů pro investory s mimořádným růstovým potenciálem v rámci dynamické polské ekonomiky.

„Na trhu s komerčními nemovitostmi v Polsku je živo. Za první tři čtvrtletí letošního roku se tam uskutečnily akvizice za 4,3 miliardy eur, což je třetí největší hodnota od roku 2016. Bezmála 80 % transakcí připadá na segment kancelářských a průmyslových areálů,“ popsal předseda představenstva INVESTIKA investiční společnosti Petr Čížek. Důvodem je podle něj zejména dlouhodobá stabilita investičních komerčních nemovitostí a jejich schopnost přizpůsobit se prostředí vysoké inflace. „Dlouhodobé nájemní smlouvy s inflačními doložkami představují pro investory vhodný nástroj, jak snadněji čelit nejvyššímu tempu růstu cenové hladiny od 90. let.“

Komplex Łużycka tvoří pět kancelářských budov třídy A o celkové pronajímatelné ploše 27 200 metrů čtverečních. Areál je v současnosti 100% obsazený nájemci z řad velkých mezinárodních firem jako je například Nordea Bank, Santander či Columbia Pictures. Průměrná vážená doba do vypršení platnosti nájemních smluv (WAULT) činí téměř 5 let, což je u tohoto typu nemovitostí nadprůměrná hodnota. INVESTIKA realitní fond navíc nyní budovy připravuje na certifikaci dle standardu udržitelnosti BREEAM. „Segment kanceláří je v Evropě z investičního pohledu nadále velmi zajímavý. Rozhodující je v něm především kvalita budov, nájemců a lokalita. Nemovitosti s charakteristikami, jakými disponuje Łużycka, mají velkou vnitřní hodnotu, kterou si udrží i do budoucna,“ říká Václav Kovář.

Pro INVESTIKA realitní fond představuje nová akvizice v Polsku další krok na cestě k naplnění jeho cíle spravovat po celé Evropě stabilní a sektorově diverzifikované portfolio komerčních nemovitosti.

„Nechceme být svázáni pouze s jednou zemí, celoevropský záběr nám dává možnost vybírat si z každého trhu ty nejlepší příležitosti a využívat je ve prospěch desítek tisíc našich investorů,“ popisuje Petr Čížek.

Do konce letošního roku plánuje INVESTIKA realitní fond dokončit další tři zahraniční akvizice. Umožňuje mu to jednak stabilní příliv nových prostředků od investorů, kteří jen od začátku letošního roku do fondu nově vložili více než 3 miliardy korun, jednak výhodnější bankovní financování  v  eurech  ve  srovnání s korunou, na které díky své velikosti a celoevropské působnosti fond dosáhne. Ke konci září 2022 dosahoval fondový kapitál INVESTIKA realitního fondu již více než 13 miliard korun.