INVESTIKA realitní fond posiluje svou přítomnost v Chorvatsku

3 min.

INVESTIKA realitní fond rozšířil své investice v luxusním rezidenčním segmentu. Na chorvatském poloostrově Istrie koupil portfolio čtyř plně vybavených nadstandardních nemovitostí. Všechny čtyři budovy jsou součástí špičkového resortu Grand Sea Villas nacházejícího se poblíž hranic se Slovinskem. „Luxusní residenční segment v Chorvatsku nabízí nadprůměrné zhodnocení vložených prostředků – jak díky velmi omezené nabídce podobného typu nemovitostí na chorvatském pobřeží, tak díky příznivému výhledu této oblasti v souvislosti se vstupem země do schengenského prostoru a přijetím eura,“ popisuje portfolio manažer INVESTIKA realitního fondu Václav Kovář.

Pro největší nebankovní retailový realitní fond v Česku a na Slovensku představuje nová akvizice doplněk portfolia přinášející geografickou diverzifikaci ve stabilním segmentu luxusních rezidencí. Vily určené především ke krátkodobým pronájmům jsou letos již druhou akvizicí INVESTIKA realitního fondu na Istrii. V létě v této turisticky vyhledávané lokalitě fond získal čtyři hektary pozemků určených k turistické developerské výstavbě. „Nynější akvizicí jsme využili jedinečnou příležitost v lokalitě, kterou dobře známe a věříme v její další rozvoj do budoucna,“ říká Kovář.

Pro INVESTIKA realitní fond je rok 2022 z hlediska nových akvizic rekordní. Svoje portfolio letos rozšířil již o 19 nemovitostí v Česku i zahraničí a zároveň navýšil fondový kapitál jen za prvních 10 měsíců letošního roku o 3 miliardy korun na 13,3 miliardy. „Příliv prostředků od investorů je letos velmi silný, protože řada lidí hledá v prostředí vysoké inflace způsob, jak ochránit svoje úspory před ztrátou hodnoty,“ popisuje Kovář a dodává, že součástí smluv INVESTIKA realitního fondu s nájemci jím vlastněných nemovitostí jsou inflační doložky. Fond i díky nim za posledních 12 měsíců přinesl investorům zhodnocení 7,67 %. Překonal tak svůj dlouhodobý plánovaný výnos na úrovni 4-6 procent ročně.