INVESTIKA realitní fond dokončil další akvizici v zahraničí

Praha, 15. března 2022 - INVESTIKA realitní fond, jeden z největších retailových nemovitostních fondů v Česku, oznámil svoji druhou letošní akvizici. Po souboru tří rezidenčních objektů v České republice a ve Španělsku nyní získal do svého portfolia také výrobně-logistický areál v atraktivní lokalitě poblíž polské Vratislavi. Hodnota transakce činí přibližně jednu miliardu korun.

Nemovitost je na základě dlouhodobé nájemní smlouvy obsazena stabilním nájemcem v podobě americké společnosti působící v oblasti automotive. Celý areál se navíc vyznačuje vysokou úrovní použitých technologií, do kterých bylo v minulosti postupně investováno více než 100 milionů eur. „Poptávka po komerčních nemovitostech z oblasti logistiky a výroby je ze strany nájemců i investorů v současnosti velmi silná s potenciálem dalšího růstu do budoucna. V tomto konkrétním případě se nám navíc naskytla příležitost převzít mimořádně kvalitní plně obsazený areál v žádané lokalitě, jenž dále prohloubí geografickou i odvětvovou diverzifikaci aktiv v našem fondu,“ uvedl portfolio manažer INVESTIKA realitního fondu Václav Kovář s tím, že prodávajícím byl belgický investiční fond.

Zdůraznil také, že transakce přispěje k podstatnému nárůstu ukazatele váženého průměru zůstatkové délky nájemních smluv (WAULT) v INVESTIKA realitním fondu na 5,5 roku. „Tento ukazatel je důležitý. Čím je u realitního fondu hodnota WAULT vyšší, tím jsou jeho budoucí příjmy předvídatelnější.“ doplnil Václav Kovář.

Pro INVESTIKA realitní fond jde již o třetí akvizici v Polsku od chvíle, kdy před necelým rokem vstoupil koupí administrativního komplexu Szyperská v Poznani vůbec poprvé do zahraničí. Akvizici výrobně-logistického areálu fond dokončil společně s lucemburskou private equity společností BUD HOLDINGS SA., které v nabyté nemovitostní společnosti patří minoritní podíl.

Na počátku letošního března byla navíc formálně dokončena akvizice dvou servisních středisek pro autobusy a nákladní vozy MAN v Gdaňsku a Vratislavi. Podpis smlouvy k této transakci o celkové hodnotě více než 400 milionů korun oznámil INVESTIKA realitní fond již v listopadu 2021. „Na Česko jsme nezanevřeli, ale zahraniční akvizice jsou nyní z hlediska plnění cílů fondu mnohdy atraktivnější než ty české,“ uvedl Kovář.

Aktuální akvizici v Polsku fond i díky silnému zájmu investorů financoval z vlastních prostředků – příliv nových investic od lidí, které mimo jiné oslovuje dlouhodobý cílový výnos 4-6 % ročně, dosahuje každý měsíc stovek milionů korun. Již nyní je navíc v hledáčku INVESTIKA realitního fondu několik dalších akvizic. „Jedná se zejména o velké kancelářské projekty v Polsku,“ přiblížil portfolio manažer fondu nejbližší plány.